Motorin

Petrol doğada ham olarak bulunur. Ham petrol rafinerilerde ayrıştırıldığında farklı türde yakıtlar meydana gelir. Benzin, jet yakıtı , fuel oil ve tabiki motorin (mazot )

Motorin Mazot , hidrohen ve karbondan oluşur.Dizel motorlu araçlarda yakıt olarak motorin mazot kullanılır.

Mazot ve benzinfarklı özelliklere sahipdir . Kokuları farklıdır, dizel yakıt benzinden daha ağırdır, motorin benzine göre çok daha yavaş buharlaşır, kaynama noktası suyunkinden çok daha yüksektir. Motorin benzine göre oldukça yağlıdır ve mazot olarak anılır.

Mazot daha ağır bir sıvı olduğundan çok daha yavaş buharlaşır. Motorin benzinden daha fazla sayıda karbona sahiptir ve karbon bağlarının yapısı daha uzundur. Mazotun kimyasal yapısı : C14H30 şeklindedir. Benzinin kimyasal yapısı: C9H20 şeklindedir. Dizel daha az rafineri işlemiyle elde edilir dolayısıyla benzinden daha ucuzdur. 2004 yılından beri mazot talebi daha da artmıştır.

Motorin benzinden daha fazla enerji yoğunluğuna sahiptir. Motorin veya mazotun gelişmiş bir dizel motorda kullanılmasıyla aynı özelliklerdeki benzinli motordan daha fazla menzile sahipdir

Motorin veya mazot daha fazla güce ihtiyaç duyan araçlarda ve makinalarda kullanılırlar. Dizel yakıtlar gemileri, otobüsleri, trenleri, vinçleri, zirai araçları, jeneratörleri hareket ettiren motorlarda kullanılırlar. Dizel yakıt bu nedenlerle ekonomi için çok önemlidir. Dizel yakıtın yüksek verimliliği olmasaydı, gerek inşaat sanayi gerekse tarım işletmeleri verimsiz yakıtlara yatırım yaparak zarara uğrarlardı. Yük taşımacılığının ister kara ister deniz taşımacılığı olsun %94 ü motorin veya mazota dayalı olarak yapılır.

Motorin petrolün damıtılması sırasında 250-300 derecelerde alınan bir perol ürünüdür.Dizel araç , iş makinası ve jeneratörlerde kullanılmasından motorin veya mazot ismi ile ismlendirilir.Mazot yanma ısısı 700-750 derece arasındaderece arasındadır. Benzine kıyasla motorin zor yanan bir üründür.Dizel yakıtın içine yanan bir madde bırakıldığında alev almamaktadır.

Motorinin rafineri işlemleri daha kısa süreli olması sebebi ile fiyat dah ucuzdur. Bu nedenlerden dolayı motorin veya mazot ile çalışan araçların yakıt tüketimleri daha azdır.

Motorinin içerisinde bulunan alfa-metilnafleten bileşinin oransal ifadesi olan setan sayısı arttıkça motorinin kendiliğinden tutuşma eğilimi artar.Bu sebeple aracı üreten firmanın önerdiği motorin veya mazotu kullanmak motorun zarar görmemesi için gereklidir.

Motorin soğuk havada kristalleşir ve enjektör ve pompa tıkanır.Bu nedenle aracı çalışmaz hale getirmemek için katkı maddeleri kullanılır.

Eski tip dizel motorlarda kullanılan kükürt oranı yüksek olan yakıta kırsal motorin veya kırsal mazot denir.Günümüzde çevreye zararları nedeni ile satılmamaktadır. Bu ürün yerine bitkisel veya hayvansal yağların alkol ile karıştırarak % 5 oranında motorin veya mazot ile karıştırılır. Bu ürünün adı Biyodizeldir.